Allt om dina hobbyer

Lera i olika former

 

Något som verkligen kan vara en trevlig hobby är att tillverka saker i lera. Lera är ett mycket vitt begrepp eftersom det finns många olika sorters lera, men i grunden kan man dela in lera i två olika kategorier:

  • Lera som ska härdas – vilket kan vara vanlig grå- eller rödlera (keramiklera), Cernitlera, eller Plastiform. Dessa leror behöver härdas med värme på ett eller annat sätt, från en vanlig ugn till en riktig brännugn.
  • Lera som inte härdar – modellera, Platilina, Play Doh-lera. Dessa leror går att använda om och om igen. Detta är perfekt om man har barn som vill leka att de bakar eller liknande.

Play Doh-leran kan man till och med göra själv, se länk nedan för recept. Det enda som man behöver tänka på om man gör egen lera är att förvara den lufttätt, i en plastpåse som ligger i en plastburk med lock till exempel. Annars torkar leran och blir smulig, vilket gör att den inte går att använda.

Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för skapandet. Det finns också kurser där man till exempel kan lära sig att dreja i lera.

På hemsidan Unga Fakta finns fler tips med lera och andra pyssel.black-gold