Allt om dina hobbyer

Pärlplattor – en hobby där det går att mötas

Att bygga pärlplattor, eller pärla som barn idag brukar kalla det, är något som kan förknippas med förskoleålderns tidsfördriv och kreativitet. Men det kan vara mycket mer än så! Pärlplattor är en utmärkt hobby för olika åldrar, och för dig som vill skapa möten över generationsgränserna.

Vad går att bygga?

För att pärlplattorna ska kunna bli en mötesplats där olika åldrar faktiskt möts och gör något tillsammans kan det viktigaste vara att komma bort från idén att det måste handla om att pärla fritt ur fantasin. Det går att göra så mycket annat. På nätet kan du hitta exempel på pärlplattor andra skapat och använda dem som mönster. Där finns allt från små figurer hämtade från Harry Potter till stora tavlor. Att skapa pixelgrafik från äldre datorspel har blivit populärt och kanske värt att testa. Behöver du mer inspiration eller en annan stil på mönstren kan korsstygnsmönster användas.

Det viktiga är inte att ni bygger exakt samma sak, mötet kan handla om att ni sitter tillsammans och pärlar.

Fördelar med pärlplattor

  • Billigt material
  • Lätt att lära sig
  • Motiv går att välja utifrån ålder och intresse

När passar det inte?

Även om pärlande är en hobby med många möjligheter och en teknik som kan passa många, så passar det inte alla. För att det ska gå att bygga pärlplattor krävs finmotorik. Det måste gå att ta upp en liten pärla i taget och placera den på önskat ställe. För äldre människor, små barn eller människor med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar är det inte möjligt. Ibland kan det gå att lösa genom att köpa en större version av pärlor och plattor, men ibland är det bara att acceptera att det inte går. Den som inte kan pärla själv kan bli glad för en pärlplatta i present, också på det sättet kan det ju gå att mötas.black-gold