Allt om dina hobbyer

Pyssla med barn

 

Ibland kan barn tycka att det är tråkigt att inte ha något att göra. Speciellt om vädret inte tillåter att man går ut och leker. Då kan man låta barnen pyssla. Ett bra ställe att hitta lite idéer är om man tillsammans går in på hemsidan Pysselbolaget för kunna hitta något man kan skapa tillsammans.

Ett bra sätt att vara förberedd som förälder, är att samla på toarullar, små burkar och så vidare. Dessutom kan man se till att alltid ha färg, penslar, lim och papper (vitt och i olika färger), färgpennor, saxar, överblivna knappar med mera. Då är man alltid redo att pyssla och skapa när andan faller på, speciellt om barnet själv vill sätta igång ett projekt.

Vid speciella högtider som till jul, påsk, mors och fars dag eller Alla hjärtans dag, när man brukar ge eller skicka kort så är det perfekt att göra sina egna vykort. Mor- och farföräldrar brukar bli lite extra glada för sådana små skapelser som de sedan stolt sätter upp på väggen där hemma.

Återvinna gamla kartonger och burkar brukar också var en god idé att göra. Av en gammal skokartong kan man göra en gitarr, av en toarulle går det att göra en maracas och av en läskburk fixar man sig en snygg och dekorativ ljuslykta.

Vill man ge sig på ett lite större projekt och har tålamod kan man göra sin egen dockteater. T.ex. kan man göra själva teatern av en stor kartong. Man skär ut ett hål där dockorna ska uppträda och sedan pyntar man teatern med färg och annat smått och gott.

Dockorna kan man göra av gamla avlagda strumpor – dekorera dem med knappar till ögon, garn till hår och så vidare. Till sist kan man skriva en saga för att sedan uppträda med dockteatern för publik. Detta ”pyssel” brukar vara riktigt kul för barnen och ger dem dessutom möjlighet att öva sitt tålamod.

Egentligen är det bara fantasin, och kanske tiden, som sätter stopp. Men det finns pyssel och skapande för alla tidsramar. Det gäller att inte ge upp och pysslandet kommer troligen till och med att ge blodad tand till slut och leda till något större projekt som man blir riktigt stolt över, stor som liten, gammal som ung.

Detta är ett bra sätt att få kvalitetstid med sina barn som de kommer uppskatta för alltid. Även när de har blivit vuxna.black-gold