Allt om dina hobbyer

Berika ditt liv med blommor

För dig som tycker att det är roligt med pyssel, handarbete och DIY är blommor ett mycket trevligt och berikande inslag. Det kan handla om att brodera vackra blomstermönster på en duk, att jobba i trädgården eller varför inte göra din scrapbook extra fin med torkade blommor? Genom att kombinera levande och handtillverkade blommor får du ett vackert och varierat resultat som gör tillvaron så mycket finare.

Att ha blommor hemma eller i trädgården piffar till vardagen och piggar upp humöret. Du kan hitta allt du behöver för att odla växter ute eller inne hos Wexthuset och det finns ett enormt utbud av fröer, tillbehör och redskap. En kul idé kan vara att skaffa blommor i en viss färg som du sedan kompletterar med handarbetet, till exempel gyllene gula solrosor och smörblommor. Ge bort en blomkruka som du har målat själv, eller gör en nätkorg i makramé som du hänger i fönstret med en vacker hängpelargon eller murgröna.

Lek och lär

Pyssel är kul för både barn och vuxna och det är dessutom ett mycket pedagogiskt sätt att lära in nya kunskaper. Om du är blomsterroad men inte tycker att du är särskilt bra på blommors namn kan du sätta igång ett projekt där du varje månad ska tillverka en ny blomma. Följ gärna kalendern och gå in för månadsblommor som du gör med olika tekniker som kommer att bli trevliga inslag i ditt hem. I januari är det nejlikan som gäller och den passar särskilt bra att göra i papper. Februaris blomma är violen som går mycket fint att sticka. Marsblomman är påskliljan som är populär inom 3D-virkning. Aprils tusensköna kan bli ett vackert motiv med hjälp av pärlhantverket beading.

Har du barn kan det vara kul att göra en scrapbook med de olika månadsblommorna som ni klipper och klistrar med. Skriv några kul fakta om varje blomma och hitta tidningsurklipp, trådar och remmar i matchande färger, stämpla siluetter och ta egna foton. Stimulerande och lärorikt för alla inblandade.

Kläder och accessoarer

Blommor är också mycket vackra att klä sig i och kan utgöra ett smart sätt att laga sådant som är trasigt. Har du lyckats göra hål på dina favoritjeans eller din finkavaj? Sy på ett märke med en blomma eller brodera en egen kreation som kommer se ut som att den är en del av designen. Genom att lära dig de enklaste grunderna i virkning kan du göra fantastiska sjalar och mössor med blommor i regnbågens alla färger, och när du fått lite erfarenhet kan du skapa stora kreationer som filtar och bordsdukar. Det blommiga temat kan genomsyra allt och du bestämmer själv vilka former och färger du tycker är allra vackrast.black-gold