Allt om dina hobbyer

Plåtslageri som hobby

Plåtslageri må vara en lite udda hobby men faktum är att det kan vara en trevlig sysselsättning att forma och arbeta med plåt. Samtidigt kan du skapa funktionella ting till ditt eget hem. Oberoende av om du vill arbeta konstnärligt eller med att skapa mer praktiska ting så är plåt är ett mångsidigt material.

Som med alla andra hobbies är det viktigt att komma ihåg att det krävs tid och tålamod för att bli duktig. De finns ofta kurser i metallslöjd hos studieförbunden som kan vara en bra start som ger bra möjlighet att fortsätta utvecklas själv efteråt. Det är viktigt att komma ihåg att även om du börjar bli duktig på ditt hantverk så är det bäst att lämna det mer avancerade byggnadsplåtslageriet till proffsen på https://norrmalmsplat.se/ som har de verktyg och den kompetens som behövs. Det här beror på att felkonstruerade tak kan leda till ödesdigra konsekvenser i form av både fuktskador och ras.

Det här behöver du för att jobba med plåt

Det finns väldigt mycket olika verktyg och maskiner för metallbearbetning att köpa. Men om du börjar med mindre arbeten behöver du inte göra några större investeringar. För att forma exempelvis mindre metallföremål är det bra att ha plåtslagarhammare, städ, plåtsax, brännare för lödning och skyddande handskar. När du sedan vill arbeta med mer avancerade konstruktioner eller konstverk i plåt eller annan metall är det även rekommenderat att komplettera med svetsar, metallsvarvar och mer avancerade maskiner.

Om du sedan vill lära dig mer och funderar på att göra din hobby till ett yrke finns stora möjligheter att läsa YH-utbildningar inom plåtslageri som ger dig de kunskaper du behöver för att kunna arbeta professionellt. Men det är förstår inte nödvändigt att tjäna pengar på din hobby, den största belöningen är att få syssla med det egna intresset och utveckla sina färdigheter genom att arbeta praktiskt.black-gold