Allt om dina hobbyer

Bygg ett snyggt hobbyrum

Om du gillar att pyssla, måla, sy eller hålla på med finsnickeri i hemmet är det smart att bygga ett riktigt hobbyrum. Det är skönt att ha ett rum där du kan pyssla och arbeta med dina hobbyer utan att behöva plocka undan varje gång. Vissa hobbyer, som när du målar, snickrar eller skapar glaspärlor kan också behöva särskild ventilation. Då är det väldigt bra att ha ett pysselrum där du vet att du kan arbeta och inte behöver oroa dig för vare sig dålig ventilation eller för att dina alster inte ska få torka ifred.

Bygga hobbyrum

Vilket slags hobbyrum som du kan bygga eller göra i ordning beror naturligtvis först och främst på din bostad. Om du bor i en lägenhet och inte har så mycket plats kan du ändå skapa en pysselhörna eller pysseldel i ett rum. Om du däremot bor i hus finns det ofta ett utrymme att göra iordning till hobbyrum. Har du plats i trädgården kan du också köpa en friggebod och inreda den som pysselrum. Förutom rejäla arbetsytor bör du satsa på bra och tåliga golv, förslagsvis brädgolv. Det kommer både droppa målarfärg och vissa kemikalier på golvet. Då är det klokare att ha trägolv istället för plastgolv. I hobbyrum kan det också lätt bli lite plottrigt. Förslagsvis satsar du på väggar i vitt eller beige, eftersom det blir skönare för ögat. För att skapa ett bra hobbyrum anlitar du https://www.k3måleri.se som hjälper dig att måla eller tapetsera både hobbyrummet och resten av din bostad. Då får du ett riktigt fint resultat och sparar mycket tid och stress.

Satsa på en bra arbetsplats

Det viktigaste i ett hobbyrum är att du har plats för att skapa; att det finns bänkar, hyllor samt tork/uppläggningsplats. Oavsett om du syr kläder eller skapar miniatyrhus i trä, så vill du ha mycket plats att arbeta på. Det absolut smartaste är att bygga in skåp och bänkar, i alla fall att du låter en snickare bygga bänkar som passar måtten i just ditt hobbyrum eller friggebod. Hur mycket arbetsutrymme du behöver beror naturligtvis på vilken hobby som du håller på med, samt om det ska vara ett allmänt hobbyrum eller ett hobbyrum för ett särskilt intresse. Om du skapar egna glaspärlor behöver du inte lika mycket plats som om du bygger egna möbler eller håller på med keramik. Oavsett hobby bör du ändå se till att det finns ett rejält arbetsbord. Det är så mycket roligare och skönare att kunna planera hobbyarbetet på en stor yta. Fantasin och idéerna flödar mycket bättre då.

I ditt hobbyrum är det också smart att ha en sittplats. Om du får plats med en fåtölj och ett bord är det trevligt både för dig själv och för besökare att ha en sittplats att ta en kopp kaffe vid. Det är också perfekt om du har barn som vill sitta och pyssla medan du håller på med ditt hobbyarbete.black-gold