Allt om dina hobbyer

Färga håret i extremfärg

För några årtionden sen var färgat hår ganska ovanligt, och extremfärgade hår såg man bara på punkares tuppkammar. Sedan dess har mycket ändrats och idag är det få personer som aldrig testat att slinga eller färga håret någon gång. Idag är det många som ser sitt hårfärgande som en slags hobby, och låter de olika extremfärgerna avlösa varandra. Blir du nyfiken på att testa? Följ några enkla steg så kan du snart ha samma regnbågshår som Linnea Claesson eller en enhörning.

Förbehandling

För att extremfärger ska fästa bra i håret krävs det att håret är blekt med blekmedel. Detta gäller även för ljushåriga. När man bleker håret slits ytan på hårstråna, vilket gör att färgen sedan fäster bättre. Det första man ska göra är alltså att bleka hela håret antingen hos frisör eller hemma.

Efter blekningen bör man använda silverschampo för att få bort orangea och gula toner ur håret. Två riktigt populära märken som har bra silverschampo är Fudge och Björn Axén. Dessa arbetar effektivt och kan användas från ett par minuter upp till flera timmar beroende på vilket resultat man vill ha.

Dags att färga!

Själva hårfärgen går att köpa på flera olika ställen beroende på vilken färg man vill ha. Innan fick man alltid handla från Manic Panic och liknande märken, men i och med att det blivit trendigt så har utbudet ökat. Idag har bland andra Lóreal bra extremfärger såsom rosa och blått.

När du valt färg så följ instruktionerna på paketet och färga de delar av håret som önskas. För att få ett riktigt regnbågshår så är det viktigt att dela upp håret i olika sektioner. Om håret är långt så sätt upp alla sektioner förutom en i en tofs, och lägg i färg i den som blir kvar. Slå in den i folie och ta ner en annan sektion och gör likadant där. Fortsätt tills allt hår är färgat. Skölj sedan ur färgen en sektion i taget.

Genom att göra på detta sätt minimerar man risken att färgerna flyter in i varandra och missfärgar håret istället.

Efterbehandling för ett välmående hår

Efter blekning och färgning blir håret lätt lite torrt och tråkigt. En nackdel här är att balsam och hårinpackning ofta gör att färgen går snabbare ur håret, och det vill man inte riskera. Samtidigt vill man få tillbaka hårkvaliteten. Därför är det viktigt att endast använda hårprodukter som är speciellt framtagna för färgat hår. Nästan alla bra hårvårdsserier har en särskilt sort för detta. Tack vare dessa produkter kan håret snabbt få tillbaka sin mjukhet och glans, utan att färgen slits ut snabbare än nödvändigt.

Om du vill fylla i färgen efter några veckor eller månader behöver du inte bleka håret på nytt, utan endast eventuell utväxt.black-gold