Allt om dina hobbyer

Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?

Många vet inte om att man får tjäna pengar på sin hobby. Många tänker inte ens tanken att det kunde vara möjligt att tjäna pengar på sin hobby. Så länge det finns en efterfrågan på det man skapar genom sin hobby finns det egentligen ingenting som hindrar en från att få en liten extra inkomst genom hobbyn. Kanske stickar man sockor och vantar eller drejar keramikkrukor som andra gärna betalar en liten slant för att få ta med sig hem. Vad hade egentligen varit bättre än det? Att både ha roligt samtidigt som man tjänar pengar! Innan man börjar tjäna pengar på sin hobby är det bra att ha koll på vilka lagar och regler som gäller, så man inte blir osams med Skatteverket och blir krävd på stora summor kvarskatt. Så länge man vet vad som gäller är det bara fantasin som sätter stopp. Att tjäna pengar på sin hobby är i slutändan väldigt enkelt.

Vad räknas som hobbyverksamhet?

När man bedriver en hobbyverksamhet innebär det att man kan få en inkomst vid sidan av sin huvudinkomst. För att inkomsten skall godkännas som hobbyverksamhet behöver den vara självständig och sakna egentligt vinstsyfte, man får inte heller utföra arbetet för någon uppdragsgivare utan det skall ske helt på egen hand. Det innebär att om man exempelvis samlar på frimärken för sitt eget intresses skull och sedan säljer dem, då kan man deklarera inkomsten från försäljningen som hobbyverksamhet. Eller om man snickrar ihop hyllor hemma på fritiden som man sedan säljer på någon marknad, det kan också räknas som hobbyverksamhet. Som mest får man tjäna 30 000 kronor på sin hobbyverksamhet på ett år. Tjänar man mer än så är det inte längre en hobbyverksamhet. Däremot får man göra avdrag för materialkostnader och annat som krävts för att man skulle kunna utföra sin hobby. När det är dags att deklarera skall man också lämna in uppgifter om inkomster från hobbyverksamhet. här är Skatteverkets blankett för inkomster från en vinstgivande hobby. Har man några som helst frågor lönar det sig att ringa Skatteverket och be om råd.

Hur kan man tjäna pengar

Det finns många möjliga hobbyer man kan tjäna en liten slant på. I slutändan är det viktiga att man kan skapa en produkt som andra har ett intresse för. Allt man bygger hemma själv kan man sälja. Tycker man om att baka kan man till exempel ställa sig på en marknad och sälja hembakta bullar och bröd. Är man mer grafiskt lagd finns det en riktigt lukrativ marknad. Då kan man göra egna snygga tygkassar med tryck. Sådana produkter är väldigt populära idag och med största sannolikhet något som kommer gå hem hos andra. När man börjar tjäna pengar på sin hobby är det bra att bokföra alla inköp man gör, och alla övriga kostnader man har. Ju mer man kan uppge som kostnader desto mer kommer man få tjäna som vinst. Samtidigt skall en hobbyverksamhet inte ses som en huvudsaklig inkomstkälla utan faktiskt som en sidoinkomst. Det är alltså inte bra att tänka sig att man skall livnära sig på en hobbyverksamhet.black-gold