Allt om dina hobbyer

Jakt som intresse

Allt fler blir intresserade av jakt, men vad innebär det egentligen att jaga? Jakt innebär ofta mycket mer än att bara gå ut i skogen och skjuta olika djur. Ytterst få har detta intresse bara för att de njuter av att döda. Många väljer att jaga just för att de gillar gemenskapen som jakten medför, många gillar också att ta hand om och vistas i naturen och då ingår också jakten i detta intresse att vårda skogen och naturen i övrigt. Det finns dock en hel del krav som dagens jägare måste uppfylla för att få jaga i de svenska skogarna, men många väljer att inte följa dessa krav av olika anledningar. Det medför ofta att många jägare får dåligt rykte på grund av ett fåtal individer.

Vilka krav gäller svenska jägare?

Det finns många krav som en jägare måste uppfylla. För att få jaga ska man till exempel ha en godkänd jägarexamen som består av ett teoretiskt prov samt ett praktiskt prov i skytte. Man måste också ha en giltig vapenlicens för det eller de vapen man tänkt jaga med. En jägare som jagar i svenska skogar, eller är med i ett jaktlag och vill ta del av kött, måste också lösa ett så kallat statligt jaktkort. Allt färre löser ut jaktkort och det är dessvärre något som drabbar många jägare eftersom detta höjer fällavgiften och liknande på olika djur. Det är dessutom svårt att bevisa att någon är med i ett jaktlag och tänker köpa eller ta del av kött om inte en ordentlig bokföring med namn på alla köttintresserade finns med. Att inte följa gällande regler kan dock få tråkiga konsekvenser så det är bäst att sköta sig.

Göra positiv reklam för jakten

Som jägare är det viktigt att ge jakten ett positivt intryck och förhindra att människor börjar tycka illa om jakt och önska ett förbud av den. Genom att jägarna sköter sig och ser till att viltet hålls där det ska och på en rimlig nivå kan människor bli än mer positiva till jakten vad många är idag. På medtryck.com kan dessutom enskilda jägare eller jaktlag beställa olika produkter med tryck efter egna önskemål. Ett jaktlag kan till exempel beställa kepsar i lämplig färg med jaktlagets symbol eller namn. De kan också beställa termosar eller annat användbart som jaktlaget kan sälja för att tjäna pengar, eller ge bort för att ge jaktlaget positiv reklam. Om jägare visar ett positiv intryck och samarbetar med omgivningen, brukar också omgivningen kunna intressera sig för jakten om än ur ett annat perspektiv.black-gold