När hobbyn blir affärsidé
Det är kul att ha en hobby, oavsett vad det är man brinner för att göra under sina lediga timmar. När man väl har hittat någonting som man tycker är riktigt roligt att göra är det lätt att investera mycket tid, pengar och energi på nya projekt. Efter ett tag har man ofta massvis med material eller färdiga verk i hemmet och det kan vara svårt att veta vad man ska göra av allt man har samlat på sig. Många människor tar då steget och väljer att starta ett företag för att förhoppningsvis kunna leva på sin hobby, åtminstone så småningom.
Starta en webbutik
Någonting som är vanligt är att hobbyhantverkare väljer att starta en webbutik för att sälja sina alster. Idag är det mycket enkelt att starta en butik och det finns många färdiga e-handelslösningar som man kan välja mellan. Många väljer att satsa på att starta en butik på Etsy, vilket är en av världens största e-plattformar för hantverkare. Där har man sin egen butik, men den ligger på deras gigantiska plattform. Att starta en butik där är gratis men man betalar en viss procent varje gång man säljer något. Att starta en egen sida från början kan kräva en viss investering. Man ska ha både domännamn, ett webbhotell och gärna en grafisk profil. Det kan även behövas en viss investering i material och annat som är nödvändigt för driften och tillverkningen. Det vanligaste är att ta ett banklån för dessa kostnader, men det finns även andra alternativ. På till exempel Arbetsförmedlingen kan du få Stöd för att starta eget företag, i form av utbildningar inom företagande, att få din affärsidé prövad och eventuellt genom att få ett starta eget-bidrag.
Vikten av en affärsplan
Det är egentligen ganska enkelt att starta ett företag. Om man till exempel vill starta webbutik är det helt enkelt att starta upp butiken och lägga upp varorna till försäljning. Sedan gäller det dock att kunderna hittar dig och vad gör du om ett tag när du är redo att ta ditt företag till nästa steg. Någonting annat man alltid bör fundera på är vad man ska göra ifall det uppstår ett problem i företaget, till exempel vad som händer ifall man blir sjuk eller vad man gör om ens leverantör går i konkurs, eller kanske om ens lager brinner ner? En affärsplan består ofta av flera olika budgetar samt en detaljerad plan för hur man ska marknadsföra, sätta upp och styra företaget. Dessutom brukar det finnas med en del där man tar upp vissa scenarion som ovan och skapar lösningar på problemen. Om det till exempel blir ett cash flow-problem i företaget kan lösningarna vara: sälj fakturor, ta in mer investering, öka företagets kredit eller skär ner på de rörliga samt löpande kostnaderna. En affärsplan kan vara ett dokument som ser till att ditt företag lyckas, för när du har skrivit färdigt den har du även formulerat många lösningar som du kan dra nytta av i framtiden. Du hittar många olika mallar för hur man skriver en affärsplan på nätet.