Allt om dina hobbyer

Fönsterdekorationer

Fönster gör många gånger våra bostäder mycket vackrare. Det är inte bara tack vare ljuset som de släpper in, utan även formen på fönstret, gardinerna som ramar in dem och eventuella krukväxter och dekorationsobjekt placerade på fönsterbrädan som bidrar till atmosfären. Det finns många sätt som vi kan höja ett fönsters dekorationsvärde ännu mer. De vanligaste sätten är att byta ut gardinerna och de krukväxter vi kanske har framme, men varför inte prova på att dekorera på lite annorlunda sätt? Häng till exempel upp en ljusslinga runt fönstret för att dra uppmärksamhet till det, eller lägg ut lite dekorationsstenar på fönsterbrädet.

Skapa mönster på ditt fönster

Ett projekt som är riktigt roligt är att skapa några lekfulla fönsterdekorationer. Med hjälp av en vit tuschpenna som är specialtillverkad för fönster kan man måla olika mönster på glaset. Det går sedan lätt att torka bort tuschet med hjälp av en fuktad trasa. Skapa ett vackert snirkligt landskap eller rita några fina fåglar som flyger över glasrutan. Bara din fantasi sätter gränser och detta är ett kul projekt att göra tillsammans med barnen. Vill man kan man först skära ut en stencil eller rita upp designen på papper och använda det som en slags karta för vad man ska rita. Om man inte vill rita på fönstret kan man köpa vackra vinylklistermärken som är anpassade för att sätta på glas. Det finns många olika motiv att välja mellan och det är mycket enkelt att sätta upp och ta ner dem.

Anpassa dekorationerna efter säsong

Innan du gör dina fönster lite vackrare kan du fundera på vilket intryck du vill att de ska ge. Under våren och sommaren är det fint om de ger ett skirt, romantiskt och eteriskt intryck. Skapa det genom att välja tunna gardiner, till exempel i spets. Du kan även sätta ut lite vackra blommor som orkidéer, klassiska pelargoner eller rosor. En liten ljusslinga som draperas över gardinstången gör intrycket komplett. Lägg gärna ut lite dekorationsstenar som fångar ljuset på ett vackert sätt. Under hösten och vintern är det fint med en mer varm och ombonad känsla. Välj tjocka och härliga gardiner i varma färger, som rödbrunt, bränt orange eller mörkgrönt. Även nu gör sig en ljusslinga fint i fönstret, men det går även att sätta ut elektriska ljus och andra föremål som förmedlar en känsla av värme.black-gold