Allt om dina hobbyer

DIY för din trädgård och uteplats

När våren knackar på dörren är det många som vill ut i sin trädgård och rensa bort gamla löv, pyssla, kratta och sopa av sin altan. Kreativiteten vaknar till liv och solen ger oss ny energi efter vintern. Något som blivit populärt är DIY – Do It Yourself. Vilket betyder att man gör om gamla grejer, syr om kläder eller pysslar ihop något eget från grunden.

 

Pyssel till altanen och balkongen

Att göra fina saker till sin uteplats är för många ett intresse. Det finns obegränsat med möjligheter om man bara har lite fantasi. Det behöver heller inte bli dyrt. Att använda sig av ljusslingorna som skapade myset på den mörka delen av året kan nu istället piffa upp den tråkigaste ljuskronan till altanen/balkongen. Eller varför inte göra en ljuskrona själv? Det finns massor av roliga sätt. Ett cykelhjul, en rockring eller varför inte en slingra ihop en massa grenar från ett pilträd. Lite sidenband, jutetråd och en ljusslinga så har man en fantastiskt fin ljuskrona som sätter stämningen på grillfesten när skymningen lägger sig på sommarkvällen. Saknar man något till sin trädgård så kan man gå loss på Buildor och frossa i lampor, trädgårdsredskap, byggvaror och mycket annat.

Se också till att spara alla glasburkar från sylt, honung, marmelader osv blir fina ljuslyktor som man sedan kan trä lite ståltråd runt och sätta upp lite här och där.

Bygg din egna utesoffa

Många älskar att krypa upp i en mysig utesoffa med en bra bok och en kopp kaffe, och det vore väl kul att kunna säga att man byggt sin soffa själv? Med hjälp av lastpallar gör man soffan på ett kick. Det går utmärkt att göra även en hörnsoffa. Lastpallar, färg och dynor är det som behövs, sen kan man dekorera med kuddar, fällar och annat fin som man gillar. Att sätta hjul på soffan gör den lite extra lyxig och blir lättare att flytta runt.

Skapa det fina örtlandet

Det finns många olika sätt att göra ett fint örtland. Köp några tegelstenar, grå marksten eller bygg upp en kant av stora vanliga stenar och gör sen olika avdelningen. Det blir både vackert och man får goda örter till sina maträtter ända in på sena hösten. Använder man sig av tegelstenar finns det murbruk att köpa som man bara blandar med vatten. Lägg sedan gärna en markduk i botten, men det kan även gå bra med kartong eller gamla tidningar.

Göra om gamla möbler från loppisar

På loppisar finns det skatter att hitta för den pysseltokiga. Passa på att ta en extra titt på våren då det rensas ut i hemmen för det nya som ska in. Fråga personalen om det är något speciellt du söker efter. Ibland kan det finnas det mängder av saker på lagret som inte har blivit utställda i butiken p.g.a. av platsbrist. Tänk på att en mindre vacker stol kan bli enormt vacker med lite ny färg och en omsydd sittdyna. Bara fantasin sätter gränser.black-gold