Allt om dina hobbyer

Makramé – hippietrenden som återvänt

Ordet makramé kommer antagligen från det arabiska ordet för “frans”, och fransar är onekligen en viktig del av makramé, som går ut på att man skapar olika dekorativa föremål genom att knyta och fläta rep och snören på intrikata sätt. Denna hantverksteknik växte fram under 1800-talet, då den var en vanlig sysselsättning bland tidens sjömän, som sedan kunde sälja sina skapelser när de gick i hamn för att tjäna en extra slant.

De flesta känner dock igen makramén som en vanlig sysselsättning och trendig inredningsdetalj från 1970-talet, då hantverk, hemmapyssel och DIY var på tapeten (både bildligt och bokstavligen). Det var till exempel vanligt att man skapade klädesplagg som västar genom makramé, eller hänganordningar för krukväxter.

Det finns dock egentligen inga begränsningar för vad man kan göra med makramé. Det behöver till exempel långt ifrån alltid handla om rent dekorativa kreationer – man kan även skapa föremål med praktiska funktioner på detta sätt. Det är till exempel en utmärkt teknik för att skapa förvaring i form av påsar som kan hängas upp på väggen i förråd och garderober. I takt med att fler upptäcker makraméns olika användningsområden kommer tekniken kanske att förvandlas från en trend till en tidlös inredningsdetalj.

En annan tidlös inredningsdetalj, för de som har råd och plats, är ett biljardbord. Om man, som de allra flesta, däremot inte har råd och plats, kan man dock ändå spela biljard på många pubar och barer. Om du vill ha tips på platser där du kan spela biljard i Stockholm ska du gå in här.black-gold